Uw Multichannel Marketing Afdeling voor Farma

Bladformule

Denk bij het ontwikkelen van een website als een uitgever. Gebruik een bladformule om de website in te vullen en te onderhouden. Je kunt ook de checklist voor nieuwe websites gebruiken.

 

bladen

 

Ontwikkel de website als een magazine

Ontwikkel je een nieuwe website? Waar begin je dan? Je denkt na over wie je doelgroepen zijn, wat de structuur moet zijn en wat de inhoud. Ditzelfde doe je eigenlijk ook als je een tijdschrift maakt. Dan noemen we het een bladformule, bij een website dus een websiteformule.

Bladformule

In een bladformule staan dezelfde vragen beantwoord. Alleen gaat een bladformule verder. Daarin staan ook de rubrieken, verschijningsfrequentie, thema’s, beeldmateriaal, budget per nummer en de taakverdeling. Op deze manier weet je elke week of maand waar je aan toe bent en wat de afspraken zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat het magazine herkenbaar blijft voor je lezer.

Dit kun je dus ook doen voor je website.

Dat betekent dat je een redactie moet vormen met collega’s of een samenwerking aangaat met externe redacteuren.

Thema’s

Denk bij het ontwikkelen van een website dus aan het opzetten van een tijdschrift. Dit voorkomt een hoop gedoe in een latere fase.

Ontwikkel een websiteformule en stel jezelf de volgende vragen:

  • Voor wie maken we de website?
  • Wat is het doel van de website?
  • Wat voor type website moet het dan zijn?
  • Hoe vaak ontwikkelen we nieuwe content?
  • Wie ontwikkelt de content?
  • Wie plaatst de content op de website?

Je kunt ook de checklist voor Nieuwe Websites gebruiken.

Soort websites

Het soort website is helemaal afhankelijk van de doelgroep en wat je bij die doelgroep wilt bereiken. Wil je de doelgroep vooral informeren of wil je dat huisartsen of bepaalde medisch specialisten zich registreren omdat je je servicelevel aan hen wilt verhogen?

Ontwikkeling

Bedenk dan goed dat alleen het ontwikkelen van de website niet voldoende is. Communicatie via mailings, regelmatige aanpassingen op de site, e-learning, video’s, studies of zelfs een koppeling met de Ipad van de buitendienst waarmee je de website in beeld brengt, is nodig om er uit te halen wat er in zit. En dat kost tijd, energie en geld. Zorg dat je voldoende resources hebt om de website te realiseren en te onderhouden.